• Facebook Social Icon
Семейна ферма Бродилово стартира през 2012г. с къртовската работа на мъжете по почистване на нивите от обраслата ги през последните 25 години растителност. Беше трудно и продължително! Но и през 2013г. и 2014г. упорито чистихме като разширявахме обема на площите.
 
Наводнението от октомври 2014г. заля цялата ни реколта от царевица и ни "помогна" да вземем решението за изграждане на стопанство базироно на трева. През 2015г. се сдобихме с първите крави, които да пашуват на хубавите пасища. В края на същата година, вече с повече опит, взехме и стадо от месодайната порода Херефорд и първите кръстоски се родиха през 2016г. Точно те сега са вече в най-добрата си възраст за младо говеждо.
От тази година имаме и нов член – бика Батката, с родословен сертификат от породата Абърдийн Ангус (Aberdeen Angus) – който да подобри още повече генетиката на стадото.
Съвсем естествено при тези природни, чисти условия предприехме и действия по био сертифициране на животните и пасищата по Регламент (ЕО) №834/2007 на Съвета относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти и Регламент (ЕО) №889/2008 на Комисията. Втората година в преход изтича през декември 2017г. и след това ще получим сертификат за биопасищата и биоживотни.
До голяма степен искрата да се запалим по пасищното животновъдство дойде със запознанството ни с модела на Джоел Салатин за многофункционално, гъвкаво и близко до природата стопанство. Отглеждане, което се основава на зелената трева (пасища), движението, слънцето и взаимодействието на различните видове животни.
Тази година посетихме и семинара на Джоел Салатин, проведен в Сандански, и лично преживяхме емоцията да си част от движение за чиста природа и чиста храна. Това е равно на здраве за всички нас.
За нас в пресата: