• Facebook Social Icon
Надяваме се вече много от вас да са опитали нашето пилешко и да са разбрали, че има съществена разлика от отглежданите свободно пилета, дори и в селския двор.
Нека първо ви опишем що е то пасищно пиле и защо то е уникален продукт!
Като всеки организъм факторите, които влияят върху неговото развитие - а като храна и върху нашия организъм - са основно храненето и средата на живот.
Нашите пилета се хранят изцяло на зърнена основа, без антибиотици и хормонални препарати и ГМО продукти. Добавени са витамини и минерали, и пясък за добро храносмилане. Пилетата не се лекуват - заболелите се отделят от групата и се оставят да се възстановят, ако могат, в спокойна среда. Към тази диета пилетата сами си добавят "съкровищата", които си открият в почвата: ларви, буболечки, зрънца и трева на корем. Този начин на хранене удължава периода за нарастване от 28-30 дни при конвенционално отглеждане до 70-80 дни при пасищното отглеждане.
Сега за отглеждането: до 15-20 ден (2-3 седмица) малките пиленца се отглеждат в закрити помещения, при определена температура, докато им поникне перушината (оперят се). След това ги местим в специално констуирани кафези без дъно, със светла и закрита част, и хайде на паша навън. Подаваме храна и вода. Въздухът, слънцето и хлорофилът са грижа на майката Природа. В кафезите няма осветление, пилета спят цяла нощ, а през деня се забавляват на воля. Кафезите се местят всеки ден на ново място и това има два много важни ефекта: винаги всеки ден са на нова постеля и свежа трева, а фекалната маса и паразитите остават извън зоната на обитаване, след което слънчевите УВ-лъчи си свършват работата и ги унищожават.
Този начин на отглеждане в максимална степен копира естествената среда на живот на птиците, затова те са здрави, жизнени - и следователно - добра храна за всички нас.
Всички следващи технологични процеси извършваме изцяло ръчно, бавно и с много старание. Надяваме се, че сте го забелязали и оценили.
Вече знаете защо не можем да предложим пилешко през зимните месеци. Естественото време на отглеждане на пасищни пилета е от пролетта до есента.