• Facebook Social Icon
Нека се похвалим!
Кравите ни са вече БИОсертифицирани.
 
В нашата ферма отглеждаме месодайни говеда от порода Абърдийн Ангус (Aberdeen Angus) и Херефорд. Майките и телетата са винаги заедно, телетата бозаят мляко от раждането докогато желаят и сами определят кога искат трева от пасището и кога мляко. Животните се хранят само с мляко и трева. Зърно не желаем и не даваме - то е противоестествено за преживните животни. Към естествената им диета добавяме сол, минерали и микроелементи под формата на блокчета за близане. Те си вземат нужните за тялото им добавки когато сами усетят и поискат. При необходимост (сняг както миналата година) им даваме допълнително сено, събрано само от нашите ливади. Ако видим, че някое животно не яде много, не се движи, "има му нещо", тогава го прибираме на топло, даваме повече сено и го оставяме на спокойствие да се пребори. Естествен отбор само: никакви химикали, лекарства и хормони!
Предлаганото месо е само от нашите животни. По класификация то се определя като младо говеждо - от говеда на възраст от 10-12 до 28 месеца. Тази година месото ни е от говеда на възраст 16-20 месеца.
Забележка: телешко месо по класификация е месо от бозаещи телета до 10 месеца. Ние също ще ползваме от време на време термина телешко за младото говеждо само поради по-широката му употреба.
Има редица изследвания, които показват, че месото от пасищно отглеждани животни е с най-високите вкусови качества. То има бели, тънки жилки между мускулните влакна. Не е силно марморирано, с жълта мазнина, както угояваните с царевица животни. Цветът е по-наситено червен, вкусът му е траен и развит. Това се дължи на млякото, тревата, движението, чистия въздух и слънцето! При тази диета месото придобива нова, по-висока хранителна стойност, като за единица калория съдържа повече витамини, минерали и незаменими аминокиселини.
Месото добиваме в лицензирана кланица, под контрола на БАБХ. Така осигуряваме пълна проследимост на продуктите ни. Всеки къс месо, достигнал до вас, се знае от кое животно е добит. За нас е много важно да са спазени всички хигиенни норми и срокове за бързо охлаждане и да са налични съоръжения за отделяне на карантията, което предпазва от контаминация. По наше убеждение клането на големи животни, като говеда, в домашни условия не може да осигури качествен процес и месото не бива да се предлага на пазара. Основна причина за това е невъзможността за бързо охлаждане на големия труп без професионални хладилни съоръжения, което предотвратява започването на процесите на разлагане. Да, по-трудно и скъпо ни е да возим говедата до кланица (на 250 км) и обратно месото до вас, но ще го правим, защото така е редно.
След първоначалното охлаждане месото се транжира по вид и размери и се вакуумира. В този вид месото зрее контролирано и добива повече крехкост и вкус, и има трайност около месец. 
При вакуумиране се изтегля въздуха от опаковката. Липсата на кислород забавя всички естествени процеси на окисление в месото, затова е по-трайно за съхранение. След отваряне на опаковката при хладилни условия може да се задържи още седмица до 10 дни.
Мляното месо не е кайма, а само чисто, обезжилено и обезципено месо и телешка мазнина, без добавена вода, сол, подправки и овкусители!
Следващата обработка на месото до малотрайни и трайни продукти от говеждо (наденици, суджуци, пастърма) също се осъществява в месопреработвателно предприятие, при спазване на всички изисквания за хигиенно-санитарен контрол. При това всичко се извършва под наш контрол и рецептури, за да гарантираме вече познатия ви отличен вкус - по-малко сол, без никакви добавки на консерванти (само 2гр/кг захар).
Това са нашите натурални и чисти продукти, които ще предложим в следващите месеци.
Продуктите и количествата, които са на ваше разположение към този момент, можете да видите във формуляра за заявка.
Рибай (Ribeye) стек  - без кост, месото между врата и контрафилето, нарязано на стекове; за печене на скара или тиган; опаковка от 2-3-4 бройки, 0.7-1.2 кг  -  24.00 лв/кг
Контрафиле (strip loin) стек  - без кост, нарязано на стекове; за печене на скара или тиган; опаковка от 2-3-4 бройки, 0.7-1.2 кг -  24.00 лв/кг
Бон филе - малката рибица - 40.00 лв/кг
Шол - месо от точно определен мускул от бута, подходящо за тънки стекове; опаковка около 1кг;  - 22.00 лв/кг
Вайсбрат - месо от точно определен вретeновиден мускул от бута, подходящ за тънки стекове; опаковка около 1-1.5 кг - 22.00 лв/кг 
Телешки врат -  обезкостено месо от врата; подходящо за бавно готвене (задушено / печено); опаковка около 1 кг - 18.00 лв/кг
Телешка плешка -  обезкостено и обезципено месо от плешката; подходящо за бавно готвене (задушено / печено); опаковка около 1.5 кг - 18.00 лв/кг
Телешки бут - обезкостено и обезципено месо от бута, на едри късове по мускулни групи; подходящо за бавно готвене (задушено / печено); опаковка около 1 кг - 18.00 лв/кг
Телешко мляно - първокачествено месо, допълнително обезжилено и обезципено - 18.00 лв/кг 
Телешки гърди с кост - тип хармоника - 14.00 лв/кг
Джолан  -   с кост, цял, нарязан на шайби, около 2.0-2.5 кг (не можем да го разделим, тъй като отделните шайби са неравностойни) - 12.00 лв/кг
Опашка - 12.00 лв/кг
Език - цял - 14.00 лв/кг
Телешко шкембе - отлично изчистено, пакет от около 0.5-1 кг - 10.00 лв/кг
Черен дроб - опаковка от около 0.5 кг - 8.00 лв/кг
Сърце - цяло - 8.00 лв/кг
Бъбреци - 8.00 лв/кг 
Продукти в точно определено количество (джолан, карантия, филе) и изчерпаните обеми своевременно ще бъдат сваляни от формуляра за заявки. И отново ще са на разположение за следващата партида.
За заявки на по-големи количества моля поискайте нашата специална оферта!
А ето и интересни факти за ползата от консумирането на черен дроб:

Черният дроб  - най-концентрираният ресурс на витамин А в природата!

Той е една от най-наситените с хранителни вещества храни изобщо. Черният дроб е бил свещен за много африкански племена и практически всяка кухня има специалитет с черен дроб. 

 

  • Черният дроб е най-концентрираният източник на витамин А (ретинол)

  • Той съдържа изобилна, силно използваема форма на желязото;

  • 100 грама говежди черен дроб съдържа почти три пъти повече холин отколкото едно яйце;

  • Черният дроб е един от най-добрите източници на мед, фолиева киселина, холестерол и пурини;

  • Също така съдържа мистериозен "фактор против умората", нещо, което го прави любим сред спортистите;

 

Черният дроб всъщност не е ‚филтър‘, а по-скоро химично съоръжение, което прави токсините инертни и ги изхвърля навън от тялото. Ако черният ви дроб съдържа много токсини, това значи, че и вие ги съдържате. Същото важи и за животните, които консумираме. Затова винаги се информирайге за произхода на животното. Колкото по-чисто е животното, толкова по-чиста е храната, независимо дали е пържола или вътрешни органи.